HTML

Luxemburg belülről - kívülről

Különbségek, hasonlóságok, érdekességek, tanulságok Nyugat-Európa közepéről Európa közepének

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Másfél év

2008.09.10. 16:13 killthebeast

Ezt a bejegyzést a kiérkezésem egyéves évfordulója környékén kezdtem ez írni, de aztán idő és némi elszántsághiány miatt csak most, a másfél éves évfordulón fogom befejezni. Így ennyi idő után lassan le lehetne vonni mindenféle bölcs tanulságot  az itt töltött időről, összegezni, mittudomén, de...az a helyzet, hogy nincs mit. Nincs megvilágosodás, nincs katarzis, nincs pokol. Az élet (közel) ugyanolyan, mint eddig máshol volt.

Az otthon hagyott családdal, barátokkal nem igazán nehéz a kapcsolattartás. Skype, email, fapados járatok, nagy nappali ággyá alakítható kanapéval, munkahelyi telefon, így minden eszköz megvan. Aki otthon felületes kapcsolat volt, az lemorzsolódik, aki nem, gond nélkül megmarad. Cserébe itt is könnyen lehet kapcsolatot teremteni, egyrészt a korábbi bejegyzésben említett 700 magyarral, másrészt akárki mással. Sok külföldi (mármint a luxemburgiakhoz képest külföldi) lakik, még több dolgozik itt, általában nem nehéz nyitott fiatal embereket összeszedni. A kevés magyarnak köszönhetően tapasztalatom szerint az anyaországhoz képest sokkal nagyobb az összetartás, simán megy a kapcsolattartás, fontosak vagyunk egymásnak, na.

Ami feltűnő különbség (már az első napokban feltűnt), hogy sokkal nagyobb a nyugalom. Nyilván a jólétnek nem kis szerepe van benne, ráadásul gondolom mindenki képben van az otthoni eseményekkel, ezt nem is ragozom. Ugyanakkor a jólét nem csak a fizetésekből áll, hanem ide tartozik az utak és a közlekedés minősége, az emberek egymáshoz viszonyulása és a közszolgáltatások, melyek közül néhány (pl. a bejelentkezés egy lakóhelyre) meglepően elmaradott a magyarországihoz képest, mások (egészségügy) viszont olyan mértékű biztonságot adnak, ami önmagában is olyan erő, ami egy ideig még itt tud tartani.

Az idő kibírható, szabadidőt el lehet tölteni, a táj szép, ezért ha valakinek lehetősége van hosszabb-rövidebb időre idejönni dolgozni/tanulni, szerintem ne fogja vissza magát.

 

Szólj hozzá!

Címkék: öf

A bejegyzés trackback címe:

https://luxemburghun.blog.hu/api/trackback/id/tr91657388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása